De cursus bestaat uit diverse presentaties, praktijkoefening, een uitgebreide huiswerkopdracht en een gezamenlijke reflectie op de huiswerkopdracht.
Indeling van de cursus Running Therapie
Praktijkdemonstratie
Uiteraard ontbreekt een praktijkgedeelte niet in het programma. Dit praktijkgedeelte bestaat uit een demonstratie van een runningtherapie sessie. Hierin worden de overeenkomsten en de verschillen ten opzichte van een ‘reguliere’ hardlooptraining gedemonstreerd.
Presentaties
Idealiter zou iedere runningtherapeut de kennis en vaardigheden moeten bezitten die een fysiotherapeut, een psycholoog/psychiater, een ademhalingsexpert en een hardlooptrainer afzonderlijk van elkaar bezitten. Vandaar dat in de cursus ruimte wordt geboden aan deze professionals om ieder hun eigen, bij voorkeur interactieve(!) presentatie te verzorgen.
Afsluiting van de cursus
Op de derde dag, de zogenaamde terugkomdag, zal er plenair gereflecteerd worden op de door de cursisten opgedane ervaring met het geven van runningtherapie. Er is dan ook de mogelijkheid om stil te staan bij de aspecten die het ondernemen met runningtherapie met zich mee brengen. Als afsluiting ontvangt u een evaluatie formulier en uw deelname certificaat waarna u gecertificeerd runningtherapeut bent.
Wat kun je als Runningtherapeut
U bent na het volgen van de cursus in staat om mensen op veilig en verantwoorde wijze de vaardigheid aan te leren om 30 tot 60 minuten invulling te kunnen laten geven aan het hardlopen, met als voornaamste doel het verminderen van psychische klachten en verbetering van fysieke verwerkingsvermogen.
Runningtherapie kan vervolgens op diverse manieren ingezet worden. Het kan worden geïntegreerd binnen uw huidige werkactiviteiten of als aanvullende dienst daarop worden aangeboden. Ook kunt u runningtherapie al zorgondernemer gaan aanbieden naast uw reguliere werkzaamheden. En natuurlijk kunt u de opgedane kennis en ervaring ook simpelweg gebruiken ter inspiratie of verdieping van uw eigen hardloopervaring.
Vereisten kandidaat
U hebt tenminste een afgeronde HBO opleiding of aantoonbaar HBO werk- en denkniveau. De door u genoten vooropleiding hoeft niet perse gezondheidszorg gerelateerd te zijn.
Als aspirant runningtherapeut moet u in staat zijn om 5 kilometer aaneengesloten te kunnen hardlopen binnen 38 minuten (oftewel 7,9km/u of 07.36min/km).
Dit ontvangt u tijdens de cursus
Deelnamecertificaat, het boek Runningtherapie, het standaardwerk voor lopers en professionals, een usb-stick met daarop de gebruikte power-point presentaties en uiteraard koffie/thee en lunch.